Två radiopriser till Den fastspända flickan

kjellalinge

P1-dokumentären Den fastspända flickan fick pris för både årets radioprogram och årets reportage på Stora Radiopriset, som under torsdagkvällen delades ut på Hamburger Börs i Stockholm under ledning av Rix FM-s Adam Alsing.

Precis som förra året gick priset för årets radiostation till MTG Radios pratradio Radio 1. Priset motiveras av juryn med att det är en ”station som vågar lita på kraften i det talade ordet och som fortsätter att sticka ut med envishet och glöd och som hela tiden har sina lyssnare i ett stadigt grepp”. Stationen tog även hem priset för bästa underhållning med Aschberg.

Hederspriset tilldelades Kjell Alinge (bilden), med motiveringen ”Han har alltid vandrat sin egen väg, med ständiga framgångar hos de svenska radiolyssnarna. Han är en målande personlighet med ett unikt eget uttryck som gjort honom till den radiokonstnär han är. Han har uppfunnit många av radions mest klassiska radioprogram under sin 45 år långa radiokarriär. Vi summerar, han fann sitt Eldorado i etern.”

Vinnare av specialpriset, som liksom hederspriset utses av Radioakademin, blev radiokonsultbolaget Radio Intelligence för att det ”exporterar svensk radiokunskap till radiokollegor världen runt”.

För sjätte året i rad utsågs P4 Extras Lotta Bromé till årets kvinnliga programledare. Priset utses genom att TNS Sifo frågar radiolyssnarna om deras favoritprogramledare. På de följande fyra platserna hamnade, i tur och ordning Gry Forsell (Mix Megapol), Titti Schultz (Rix FM, efter nyår på NRJ), Hanna Hellquist (P3) och Lisa Syrén (P4). Det manliga programledarpriset vanns för första gången av Mix Megapols Anders Timell, före Kodjo Akolor (P3), Adam Alsing (Rix FM), Roger Nordin (Rix FM, efter nyår på NRJ) och Erik Blix (P1 och P4).

Lennart Wretlind vann, precis som förra året, musikkategorin. Denna gång med det Spotify-publicerade programmet Wretlinds värld.

Övriga pristagare blev P3-s Munck-producerade Institutet med Karin och Jesper (folkbildare), Morgon i P4 Radio Stockholm (morgonprogram), Radio AF-s Magasinet (närradio) och Mix Megapols Sigge Eklund (rookie).

Läs alla motiveringar här.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share