Teracom testar DAB+

dabplus1Teracom har startat de första testsändningarna i Sverige med den nya digitalradiostandarden DAB+.

Från Nacka-masten i Stockholm sänds sex radiokanaler med den nya tekniken. Sveriges Radio bidrar med P2, P3, P4 Radio Stockholm och SR Metropol, medan MTG Radio har med Rix FM och Bandit.

De första testerna startades några minuter över 10.00 på onsdagen och demonstrerades på Teracoms årliga seminariedag Radiopuls.

Under seminariet avslöjade Teracom sina planer på en större digitalradiopilot i höst i samarbete med radiobolagen, återförsäljare och mottagartillverkare. Sändningarna ska ske med DAB+ på en ny multiplex i tre områden: Stockholm, Uppsala och Gävle. Samtidigt sätts ett hundratal mottagare ut hos en utvald grupp lyssnare.

”Teracom vill gärna ge intresserade programbolag möjlighet att lära känna den digitala tekniken och möjligheterna till större mångfald i utbudet. Vi vill också verka för att vi som bransch skapar en erfarenhet kring vad som krävs för att lyckas, för att den nya plattformen ska få genomslag hos lyssnarna” säger Per Gunnarsson, som är produktchef på Teracom.

Teracom kommer bland annat att samarbeta med Factum Electronics, som tillhandahåller en teknisk plattform. Hifiklubben och Pure bidrar med utskick av mottagare under pilotperioden.

”Närmast återstår att komma överens om detaljplaneringen med de deltagande programbolagen. Vi siktar på att vara klara med ett nät i en lite större skala efter sommaren och då kan konsumentundersökningen börja på allvar. Vi kommer inom kort att ha ett första referensgruppsmöte där tanken är att planera den fortsatta piloten tillsammans med deltagande programbolag. Den som är sammankallande från Teracoms sida är vår pilotprojektledare, Per Werner, från Teracoms affärsutveckling” fortsätter Per Gunnarsson.

Sverige har tillgång till fyra DAB-multiplexer, som med DAB+-kodningen ger utrymme för upp till 80 radiokanaler.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share

One Comment

  1. Roy

    Den som idag driver en radiostation på FM, webben eller via satellit, även närradio kan få testa DAB+ under en period för att utröna om det finns intresse att sända DAB+ radio.
    Nätet kommer att byggas ut med tester i alla län och hela landet i 3 kv.Dessto fler som sänder i ett desfler lyssnare