Ikaros-pris till Stefan Wermelin

STEFAN WERMELINPublic service-klubben vid SR, SVT och UR har delat ut sina årliga Ikaros-priser.

Stefan Wermelin utsågs till ”public service-hjälte 2008” för varaktiga insatser för public service-radio. Juryn motiverar valet så här:

”För att i årtionden med sin kunskap, nyfikenhet och berättarglädje ha inspirerat, underhållit och undervisat, inte bara lyssnarna, utan också kollegor och medarbetare för vilka han varit en vandrande encyklopedi i populärkultur. Musiken, underhållningen, svenska nöjen och deras upphovsmän har han, inte sällan, presenterat satta i överraskande och tänkvärda perspektiv. Vår ledsagare på vägen där masskultur blir kulturarv: Stefan Wermelin.”

I kategorin för dokumentär och reportage vann Susanne Björkman för Bota, lindra, trösta, medan Radioteaterns och Radiosportens gemensamma bearbetning av Elfriede Jelineks Sportkör fick pris för bästa gestaltning och fiktion. Bokcirkeln utsågs till årets vinnare inom kultur och kunskap och Christoph Anderssons dokumentär Från gatan in i parlamenten utsågs av juryn till bästa samhälls- och fördjupningsprogram. Kulturnytts sändning från Nobel-prisutdelningen blev slutligen bästa underhållning och evenemang.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share