Regeringen har beslutat om en förhandsprövning av nya programtjänster inom Sveriges Radio, SVT och UR. Enligt SR-ledningen strider beslutet mot grundlagen.
Förhandsprövningen av ”nya permanenta programtjänster – eller andra tjänster av större betydelse” ska göras av Myndigheten för radio och TV och har anpassats till EU-kommissionens regler om statsstöd till public service.
”Det är viktigt att hitta en balans mellan bolagens utvecklingsbehov och skyddet för övriga aktörer på mediemarknaden. Med denna modell för förhandsprövning har viv skapat ett enkelt och tydligt system, som är anpassat efter styrningsinstrumenten för radio och TV i allmänhetens tjänst” säger kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth i ett pressmeddelande.
Redan i public service-propositionen hösten 2009 ingick ett krav på förhandsprövning av nya public service-tjänster, men någon modell för hur den skulle gå till saknades.
Public service-bolagen har varit motståndare till en förhandsprövning och är fortfarande kritiska.
”Vi är mycket kritiska mot regeringens beslut att införa en helt ny prövningsordning för tillkommande programtjänster i public service. Vår kritik gäller både det formella och det reella” säger SR-s VD Mats Svegfors och vice VD Cilla Benkö i ett uttalande.
”De formella aspekterna är av utomordentlig vikt. Vårt främsta skydd för oberoende och yttrandefrihet i public service ligger i det grundlagsfästa yttrandefrihetsskyddet. Nu införs en innehållsprövning som ligger helt vid sidan av den ordning som föreskrivs i yttrandefrihetsgrundlagen. Vår uppfattning är att kravet på prövning är grundlagsstridigt” fortsätter de.
SR-ledningen kritiserar även de praktiska konsekvenserna, bland annat att kommersiella konkurrenter får förslag till nya tjänster på remiss.
”Fortsättningsvis ska vi begära regeringens tillstånd om vi ska göra något riktigt nytt och slagkraftigt. Radio- och TV-myndigheten ska skicka ut vår verksamhetsidé på remiss till de kommersiella aktörerna på marknaden innan vi kan lansera tjänsten. Det kommer att ta flera månader innan vi får ett beslut. Under den tiden kan kommersiella aktörer rakt av ta vår idé och genomföra den innan vi har haft en chans att göra det själva” skriver Mats Svegfors och Cilla Benkö.
På Kulturdepartementet anser man dock att granskningen inte gäller innehåll eller villkor för sändningarna, utan bara om huruvida nya tjänster ska få bekostas av TV-avgiftsmedel.
”I sammanhanget är det viktigt att göra en distinktion mellan villkor som hör till sändningstillståndet och de villkor som är kopplade till tilldelningen av pengar från radio- och TV-avgiften. Radio- och TV-avgiftspengarna räknas som statligt stöd enligt EU-s regelverk. Det handlar därmed inte om villkor för sändningarna utan frågan är om nya tjänster ska få bekostas av TV-avgiftsmedel. Någon innehållsprövning är det således inte fråga om” säger Maria Eka, som är expeditions- och rättschef i Kulturdepartementet.
Pingback: Facebook-upprop mot förhandsprövningen - RADIONYTT.SE