Stortinget vill att regeringen visar att DAB klarar beredskapen

Det norska Stortinget debatterade i dag DAB och släckningen av de nationella FM-sändningarna, som ska genomföras under nästa år med start i Nordland-regionen i januari.

Anledningen till debatten var ett förslag från Senterpartiet om att skjuta upp nedsläckningen, vilket stöds av Miljøpartiet De Grønne. Regeringspartiet Fremskrittspartiet vill helt ställa in nedsläckningen av FM och menar bland annat att DAB-nätet inte klarar beredskapen. Kulturministern Linda Hofstad Helleland från Høyre sade att nedsläckningsplanen ligger fast och att hon även har med sig regeringskollegerna från Fremskrittspartiet. Fremskrittspartiets Ib Thomsen påpekade att partiet var motståndare till övergången när beslutet togs 2011.

Något beslut om nedsläckningen togs inte vid debatten. Istället kom alla partier utom Høyre överens om att DAB-frågan ska tas upp igen i Stortinget och att regeringen ska ge tydligare besked om beredskapsfrågorna. De ansvariga ministrarna för beredskap, fiske och kommunikation bjuds in till Stortinget.

Uppdatering:
Stortinget tar upp DAB-frågan igen onsdag 10.00.

Share