Utredning om hur radiospektrum ska användas

Regeringen tillsätter en särskild utredare som får i uppdrag att se över hur radiospektrum ska användas i framtiden. Bland annat ska utredaren undersöka om det behövs frekvensutrymme för DAB-radio.

”För att användningen av radiospektrum ska kunna bli så effektiv som möjligt behöver en frekvensplanering göras strategiskt och förberedas under en lång period, inte minst för de aktörer som tillverkar utrustning och investerar i infrastruktur behöver stabilitet och säkerhet för sina investeringar” skriver regeringen i sitt kommittédirektiv.

Den särskilda utredaren ska föreslå hur radiospektrumanvändningen kan planeras för åren 2027-2047, bland annat för radio och TV. Arbetet ska redovisas senast 31 oktober nästa år.

Regeringen konstaterar att marknäten för radio och TV ”fyller en viktig funktion i den svenska mediepolitiken, särskilt för public service-företagens distribution” och att marknäten har robusthet och tillgänglighet, men kommer också fram till att internetdistribution har fördelar. Marknätens betydelse påverkas av om en stor del av befolkningen tar del av radio och TV via bredband, skriver regeringen. Utredaren ska ”överväga om rundradiosändningar i marknät på lång sikt är det främsta eller huvudsakliga sättet för medborgare och juridiska personer att utöva sin yttrande- och informationsfrihet”, vilket kräver särskild reglering.

Något som kan påverkas av utredningen är frekvensutrymmet för DAB-radio.

”Flera aktörer som tillhandahåller kollektiva nyttigheter har och kan i framtiden ha olika behov och användning av frekvenser i olika radiospektrumområden. Samtidigt finns det frekvensband som på grund av användningsvillkoren idag har begränsad användning, till exempel frekvenserna som är koordinerade för digital marksänd ljudrundradio (Digital Audio Broadcasting, DAB)” skriver regeringen.

Mer:
Kommittédirektiv: Radiospektrumanvändning i framtiden (PDF)

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share