Sveriges Radios poddlyssnande nästan fördubblat

Poddlyssningen på Sveriges Radios program via sverigesradio.se och Sveriges Radio Play har ökat med mer än 80 procent under hösten, skriver företagets digitala direktör Martin Jönsson på SR-s medieblogg Medieormen.

Under sex månader i radio har poddlyssningen, som här definieras som all programlyssning i efterhand, varit betydligt större än digital direktlyssning och lyssning på korta ljudklipp tillsammans.

Andelen som lyssnar på Sveriges Radio-innehåll som podd har stigit från 12 procent i augusti 2012 till 16 procent i augusti i år, vilket motsvarar en ökning med en tredjedel.

Martin Jönsson skriver att poddlyssnandet är mer utbrett i Sverige än i andra länder och noterar att flera framgångsrika poddprogram produceras utanför Sveriges Radio.

”Sveriges Radio har självklart också haft en stor del i att den svenska poddtrenden blivit så stark – betydligt starkare än i många andra länder. Programformat som P3 Dokumentär och Sommar i P1 har under lång tid bidragit till det: efter varje säsong av Sommar i P1 ser vi hur poddlyssningen har flyttat upp på en högre nivå – och så fort P3 Dokumentär drar igång en ny säsong ser vi ett nytt lyft. Samtidigt upptäcker allt fler innehåll ur arkiven för de här programmen, vilket gör att lyssningen fortsätter även när säsongen i FM tagit slut” skriver Martin Jönsson.

Under hösten har Sveriges Radio startat en ny poddredaktion med tre anställda som på sverigesradio.se/poddradio ger dagliga tips om SR-s poddutbud, som innehåller både det ordinarie programutbudet, poddspecialer som inte sänds i FM och ompaketering av radioinnehåll.

Under den närmaste tiden kommer Sveriges Radio testa nya poddprogram i högre tempo, enligt Martin Jönsson. Bland annat kommer SR att erbjuda format med större variation i längd och ompaketera material i olika ämnen.

”Vi kommer undet det närmaste halvåret att lansera ett antal helt nya poddspecialer. Det görs för att testa format, tilltal, programledare eller för att ta upp ämnen och nå målgrupper som vi tidigare inte varit tillräckligt bra på” skriver Martin Jönsson.

Läs Martin Jönssons blogginlägg här.

Share