Måns Mosesson fick Stora Journalistpriset

mansmosesson3
 
Måns Mosesson fick Stora Journalistpriset i kategorin ”årets berättare” på torsdag kväll.

Måns Mosesson vann priset för dokumentärserien Rädda Sverige som sändes i tre delar i P1 Dokumentär. ”För att nyfiket och respektfullt ha lyssnat, och i rätt tid ställt rätt frågor, till det rädda Sverige” skriver juryn i sin motivering.

”Det känns otroligt roligt och hedrande att ta emot den här utmärkelsen, särskilt med tanke på vilken hög klass de andra nominerade håller. Jag hoppas att mina program kan öppna upp för en bredare och mer nyanserad diskussion kring vilka det är som som nu har gjort Sverigedemokraterna till landets tredje största parti. Jag är övertygad om att vi journalister måste våga och orka lyssna på de här människorna bättre, och samtidigt ta avstånd från många av deras åsikter” säger Måns Mosesson i ett pressmeddelande från Sveriges Radio.

”Måns tre dokumentärer har etsat sig fast i mitt huvud. Genom en väldigt speciell intervjuteknik får han vanliga människor att öppna sig och delge oss lyssnare exakt hur de tänker och känner. Måns dokumentärer är exempel på hur viktigt det fortfarande är med ett riktigt bra innehåll, ett riktigt bra radioberättande och att på ett skickligt sätt ge utrymme för en mångfald av röster. Jag är oerhört imponerad av hur Måns vidgat perspektiven i den svenska debatten” säger Sveriges Radios VD Cilla Benkö.

Nominerad till Stora Journalistpriset var även Sîlan Diljen för projektet #minflykt. Årets förnyare blev dock Metros Viralgranskaren med bland andra Jack Werner, som även medverkar i Medierna i P1.

Lyssna på Rädda Sverige här.

Foto: Rikard Westman.

Share