Större sändningsområden för reklamradion

Radio- och TV-verket beslutade under fredagen att förlänga de nuvarande reklamradiotillstånden med ytterligare ett år. Samtidigt utökas fem sändningsområden.

Tillstånden för landets 89 kommersiella radiostationer förlängs till 31 december 2010, med hänvisning till att en ny lagstiftning ska införas. Tillstånden skulle egentligen gå ut redan i slutet av 2008, men förlängdes även då med ett år.

Radio- och TV-verket bifaller även att sändningsområdena i Gotland, Värmland, Blekinge, Dalarna och Gällivare blir större. I de fyra första fallen blir tillstånden länstäckande och när det gäller Gällivare utökas sändningsområdet till Kalix och Haparanda. Idag täcker reklamradion endast 40 procent av Dalarna, men med hjälp av två nya frekvenser och högre uteffekter kan hela länet nås.

Däremot avslogs en ansökan från SBS Radio om att göra alla tillstånd länstäckande. Radio- och TV-verket sade även nej till en lång rad ansökningar om att utöka enskilda sändningsområden.

NRJ ville utöka Norra Bohuslän (Mellerud och Strömstad), Halmstad (Laholm och Varberg), Skövde (Grästorp) och Hudiksvall (Ljusdal och Ockelbo). MTG Radio föreslog utökningar i Kristianstad (Hässleholm och Osby), Luleå (Haparanda och Kalix), Eskilstuna (Arboga, Köping, Västerås och Hallstahammar), Malmö (Trelleborg, Ystad, Simrishamn och Hörby), Helsingborg (Eslöv och Klippan), Växjö (Ljungby och Markaryd), Göteborg (Orust), Jönköping (Eksjö) och Stockholm (Norrtälje). Uppsala Musikradio City 106,5 ville utöka sändningarna i Uppsala till Tärnsjö, Tierp, Sala-Heby, Östhammar och Norrtälje, medan One FM ville få ett länstäckande tillstånd för Jämtland. Alla dessa ansökningar avslogs alltså av Radio- och TV-verket.

De förlängda tillstånden och förändrade sändningsområdena börjar gälla 1 januari. Hela beslutet finns här.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share