Musikhjälpen drog in 5,7 miljoner

848497_366_165Årets upplaga av Musikhjälpen avslutades under söndagen. Vid 17.15 kunde de tre programledarna Jason ”Timbuktu” Diakité, Ametist Azordegan och Christer Lundberg lämna glashuset på Avenyn i Göteborg efter sex dygn utan fast föda.

Resultatet för insamlingen blev 5 748 442 miljoner kronor, vilket är nästan en fördubbling jämfört med förra året då Musikhjälpen i Malmö drog in 3 miljoner. 37 826 personer har skänkt pengar via musikönskningar för 50 kronor. Dessutom kom 896 824 kronor in i kontanter och olika auktioner har bidragit med 568 131 kronor.

”Det här har varit en underbar vecka. Med de här miljonerna har vi råd att utöka vårt redan upparbetade engegemang i Afrika och Sydostasien, och vi kommer också ha möjlighet att stödja helt nya projekt som kan hjälpa tusentals malariadrabbade människor” säger Finn Norgren, som är chef för Radiohjälpen.

”Jag ser det som en solidaritetsyttring av sällan skådat slag. Om det var någon som inbillade sig att den yngre generationen saknar engagemang för omvärlden så får de nu tänka om” fortsätter Finn Norgren.

Musikhjälpen är ett samarbete mellan Sveriges Radio, SVT och Radiohjälpen.

Musikhjälpens förebild, 3FM-s Serious Request, pågår fortfarande i nederländska Groningen. Efter två dygn har man där samlat in 4,5 miljoner kronor till malariabekämpningen. Dessutom arrangeras just nu insamlingar med samma malariatema i Belgien (Studio Brussels Music for Life) och i Kenya (Ghetto Radios Serious Request). I Norge togs idén upp av NRK P3, som i november genomförde en glashusinsamling som del av TV-akjsonen.

Den mest önskade låten under Musikhjälpen 2009 var för övrigt Kents Utan dina andetag. Sändningen avslutades med With a Little Help from My Friends.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share