SR tystnar på mellan- och kortvåg

Sveriges Radios minskar antalet invandrarspråk och lägger helt ned sändningar på kort- och mellanvåg.

Från och med i höst är det slut med SR-s program på albanska, assyriska/syrianska och bosniska-serbiska-kroatiska. Istället får de andra språken, exempelvis arabiska, större resurser.

”Jag vill förstärka kvalitet och kompetens på bland annat arabiskan, som ju är det största språket för nyanlända till Sverige. Det är viktigt att stärka sändningarna för de lyssnargrupper som bäst behöver det, till exempel somalierna. Dessutom vill jag lyfta fram minoritetsspråket romani, som inom kort får dagliga nyhetssändningar” säger Ingemar Löfgren, som är redaktionschef för SR International.

De språk som i fortsättningen kommer att ha program i Sveriges Radio är minoritetsspråken finska, tornedalsfinska, samiska och romani samt invandrarspråken engelska, arabiska, somaliska, persiska och kurdiska. Dessutom fortsätter programverksamheten på tyska och ryska på webben.

En annan förändring är att Sveriges Radios traditionella utlandsradio på mellan- och kortvåg i oktober helt ersätts av webbsändningar.

”Vi måste finnas där publiken finns och idag finns vår publik i omvärlden på webben. Det känns inte längre relevant att sända via kort- och mellanvåg. Det är varken ekonomiskt försvarbart eller publicistiskt motiverat. Nu kan pengarna styras dit där behoven finns” säger programdirektör BJörn Löfdahl.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share

2 Comments

  1. Roy

    Var på en ö vid Grekland sommaren 07 och det brann i bergen. Strömmen måste brytas, så FM stationerna och mobilnätet slogs ut, men jag lyssnade på 31-m bandet radio Sweden. Denna radio kostade 40 kr. En världradio är alltid bra att ha med sig i innerfickan. Du kan lyssna på stationer 1000-tala km iväg.Viktig att ha med sig på resan.