Socialdemokraterna vill främja digitalradion

Socialdemokraterna vill undersöka möjligheterna för rikstäckande reklamradio. Det är ett av förslagen i partiets kommande kultur- och mediepolitiska plattform.

Socialdemokraterna kan tänka sig nationell reklamradio om det finns utrymme på FM-bandet. I plattformen ingår även ett förslag om att främja utvecklingen av digitalradio. Den förra kulturministern Leif Pagrotsky, som i dag är kulturpolitisk talesman för partiet, stoppade en utbyggnad av digitalradion 2005.

Socialdemokraterna motsätter sig en skärpning av sponsringreglerna för public service, så att framförallt SVT även i fortsättningen ska kunna sända stora sport- och kulturevenemang.

Socialdemokraterna föreslår en översyn av den nya Radio- och TV-lagen, som trädde i kraft så sent som 1 augusti. Även sändningstillstånden ska ses över, tycker partiet som nu bjuder in till blocköverskridande samtal.

”Nu behöver SVT, SR, TV4 och andra få långsiktigt hållbara villkor. Därför vill vi bjuda in de borgerliga till blocköverskridande samtal för att finna en bred överenskommelse om bättre förutsättningar för etermedierna i Sverige” säger Leif Pagrotsky i ett pressmeddelande.

Leif Pagrotsky säger dessutom att han vill värna public service-bolagens webbtjänster.

”Moderaternas angrepp på Sveriges Radios, UR-s och SVT-s framgångsrika och uppskattade webbtjänster är inget annat än ett uttryck för den njugga inställning de alltid har haft till public service. Vi vill istället gärna att SVT och Sveriges Radio tar plats, sänder populära och högkvalitativa program och ligger i framkant på nätet. Vi är övertygade om att tittarna vill ha mer SVT Play, mer OS i SVT och mer nyheter på Sveriges Radios hemsida” säger Leif Pagrotsky.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share

One Ping

 1. Pingback: RadioAssistant.com - Because We Love Radio

2 Comments

 1. Roy

  De frekvenser som nu kommer att lysas ut för nya PLR tillstånd, är de frekvenser som skulle vara för FM1 o 2 nat. reklamradio. vem som får dessa är de som lägger högst bud. tillstånden lyses ut under sept-okt. klart nov-dec.

 2. Roy

  Samma parti stoppade dab utbyggnaden, men startade en utredning om Sverige skall ha dab+ istället och utredningen vill detta. DAB+ är nu standard i Sverige.
  Ett dab+ tillstånd kostar 30.000SEK för 8 år.
  14 nya FM tillstånd lediga i Sverige och när de utdelade kommer dab+ med 3 olika områden, nationellt, regionalt och lokalt.12 -16 kanaler i varje mux. 4 muxar.
  150 närradiosändare lediga, 3 – 5st sändare 500watt i varje tillstånd. AM ledigt för närradio 100-500watt, vissa fall upp till 10kW.L-bandet ledigt för 12 – 16 dab+ kanaler över hela Sverige.