14 nya reklamradiotillstånd

Myndigheten för radio och TV har tillsammans med Post- och telestyrelsen tagit fram frekvenser för 14 nya reklamradiotillstånd, som kommer att utlysas under september.

De nya tillstånden gäller i åtta år och fördelas enligt reglerna i den nya Radio- och TV-lagen. Det innebär ett slutet anbudsförfarande, där den som är beredd att betala den högsta sändningsavgiften för hela tillståndsperioden vinner.

Tillstånden gäller följande områden: Kiruna/Gällivare, Luleå, Skellefteå/Boliden, Örnsköldsvik, Sundsvall/Kramfors, Östersund/Åre, Roslagen (Hallstavik, Östhammar, Norrtälje och Sandhamn – se illustration), Lidköping, Skåne syd (Simrishamn, Sjöbo och Brösarp), Skåne nord (Ängelholm, Hässleholm, Bjärnum och Osby), Kristianstad, Värnamo/Sävsjö, Östra Småland (Kalmar, Borgholm, Oskarshamn och Västervik) och Visby/Lärbro.

”Frekvensbristen i FM-bandet har dock medfört att alla nya sändningsområden är relativt små jämfört med de sändningsområden som finns idag. Vissa av de nya områdena sammanfaller också till viss del med områden där det redan förekommer lokalradiosändningar, men i dessa fall är de nya områdena mindre än de befintliga” skriver Myndigheten för radio och TV i ett pressmeddelande.

Exakt hur sändningsområdena kommer att se ut avslöjas först vid utlysningen, som alltså sker senare i september.

Läs mer om de nya tillstånden i rapporten från Myndigheten för radio och TV här.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share

5 Comments

  1. Roy

    Den som söker dessa tillstånd och ej får något, kan söka ett dab+ tillstånd istället, då dessa är stora, länstäckande.Många lokala dab är halva län eller nästen lika stora som ett län.Eller ett am upp till 10 kW = 100km radie.

  2. Klas

    Förstår inte hur man kan påstå att det är en sån enorm frekvensbrist så att man måste ha tillstånd med 100 W. Löjligt få tillstånd och med löjligt låg effekt.

  3. Roy

    Får man inget av de 14 tillstånden kan man söka ett närradio tillstånd för flera kommuner med 500watts sändare i varje kommun.det finns nog en del lediga kommuner runt dessa nya tillstånd.