Reklamradion: "Mer oro än glädje"

De två stora kommersiella radiobolagen i Sverige välkomnar att koncessionsavgifterna sänks med 12 miljoner 2012. Men osäkerheten finns kvar eftersom besked saknas om en fortsatt avveckling av avgifterna, menar reklamradion.

I går lovade kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth att sänka reklamradions avgifter med 12 miljoner eller 9 procent om regeringen sitter kvar efter valet. I dag betala reklamradion 135 miljoner om året, vilket motsvarar en femtedel av omsättningen.

”Självklart välkomnar vi att Alliansen nu faktiskt vill sänka koncessionavgifterna. Men det faktum att man inte ger något klart besked om den fortsatta avvecklingen av koncessionsavgifterna, som vi anser är en självklar följd av den nya lagstiftningen, gör att osäkerheten om våra framtida förutsättningar kvarstår. Därför känner jag tyvärr mer oro än glädje över dagens besked” säger SBS Radios VD Staffan Rosell.

Sänkningen räcker inte för att reklamradion ska kunna investera i digitalradion, menar MTG Radios VD Anna Berggren.

”Avsaknaden av långsiktighet i kulturministerns besked gör mig besviken. En allmänt hållen ambition om att fortsätta sänka koncessionsavgifterna om ekonomin tillåter är välkommen men skingrar inte osäkerheten. Den faktiskt föreslagna justeringen av koncessionsavgifterna kommer inte att skapa de ”lika och konkurrensmässiga villko mellan olika medieslag” som kulturministern eftersträvar. Avgiftssänkningen är dessvärre en droppe i havet som inte på långa vägar räcker till för att vi ska mäkta med att ta de långsiktiga, kostsamma och riskabla investeringsbeslut som krävs för att vi ska kunna försvara och utveckla radions position i framtidens medielandskap” säger Anna Berggren.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share

One Ping

 1. Pingback: Tweets that mention Reklamradion: ”Mer oro än glädje” - RADIONYTT.SE -- Topsy.com

3 Comments

 1. Roy

  Avgifterna har tillståndsinnehavarna själv bestämt via auktionering och villigt betalt varje år.
  Skall det sänkas så skall tillstånden lysas ut igen enl. lagen. Alla nya FM tillstånd 14st. skall auktioneras ut, varför då sänka för de gamla???
  Det är 100% korruption och utpressning mot staten och säga att ingen dab+ radio om vi inte får sänkta avgifter. Både SBS o MTG har råd att betala.DAB+ är 100% nya tillstånd, med helt nya sändningsområden.Alla har rätt att söka för 30.000kr ett dab+ tillstånd och det finns 100-tals lediga. Dessa tillstånd är gratis och 100% egetproducerat i dess område.

 2. Dennis Nilsson

  Ifall SBS och MTG inte ”mäktar med att ta de långsiktiga, kostsamma och riskabla investeringsbeslut” så kan de alltid avveckla radioverksamheten och satsa på något mindre riskabelt och mer vinstgivande.

 3. Roy

  Dennis; Du kan starta pirat radio helt legalt utan tillstånd från MRTV i L-bandet, dab/dab+ /DRM+ DMB.
  det finns inkordinerade frekvenser i ett 90-tal områden i Sverige, bara ett PTS tillstånd = innehav av sändare.
  www.
  wohnort.org där finns områdena, klicka för Sweden.
  Du kan även sända närradio med 100watt utan problem med ett närradio tillstånd.”Eget tillstånd.”