Radio via mobilnäten orealistiskt enligt rapport

Att sända radio via mobilnäten har föreslagits som ett alternativ till den planerade satsningen på ett DAB+-nät. Men det alternativet är ekonomiskt orealistiskt, enligt en rapport som tagits fram av analysföretaget A-Focus på uppdrag av Teracom.

Om all radiodistribution skulle ske via mobilnäten krävs en kapacitet som är större än den som idag används för data och tio gånger mer än vad som idag används för telefonsamtal.

En kort genomgång av rapporten Marknätet vs mobilt bredband för radio gjordes på ett seminarium på Radiodagen förra veckan. Hela rapporten ska vara klar i oktober och resultatet presenteras i ett frukostseminerium som arrangeras av Teracom den 24 oktober.

Till seminariet, som har temat ”Övergång från FM till DAB+”, kommer även Line Lagnes från norska Medietilsynet, Jarle Ruud från Digitalradio Norge och Ford Ennals från Digital Radio UK. De ska berätta om erfarenheter och planer kring Norges och Storbritanniens kommande övergång från FM till digitalradio. Seminariet avslutas med en allmän frågestund med bland annat regeringens digitalradiosamordnare Nina Wormbs i publiken.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share

One Comment

  1. Storhandlarn

    Att tvinga på svenska folket DAB+ är orealistiskt eftersom vi inte vill byta våra fullt fungerande radioapparater bara för att några radiochefer vill ge oss ännu fler skvalradiokanaler. Detta påhejat av radiohandlare och Teracom.
    Om vi radiolyssnare inte anser att vi behöver något annat än FM så behövs inte digitalradio och allra minst tekniken DAB+. Tänk utanför ert egna tankemönster innan ni fattar era dårdristiga planer. Radion överlever 40-50 år till med FM. Finns gott om frekvenser över.