Radio- och TV-lagen ses över

Maria Eka, som är chefsrådman på Förvaltningsrätten i Stockholm, ska utreda ändringar i radio- och TV-lagen på uppdrag av regeringen.

Radio- och TV-lagen ska göras om för att följa EU-s AV-direktiv, som väntas bli antaget under hösten. Dessutom ska utredaren föreslå andra ändringar i lagen. Bland annat behöver lagen anpassas till mediebranschens förslag till nytt medieetiskt självregleringssystem.

AV-direktivet innebär bland annat ändrade regler för innehåll och reklam i TV och beställ-TV men även streamingtjänster. Förslaget till direktiv förhandlas sedan i höstas mellan EU-kommissionen, parlamentet och europeiska rådet. I förslaget ingår att det ska få sändas mer reklam och att reglerna om sponsring och produktplacering förenklas och liberaliseras.

Maria Eka ska även föreslå hur radio- och TV-lagen kan ändras så att ”aktörer som kan anses utgöra en nationell säkerhetsrisk” kan vägras eller fråntas sändningstillstånd. Tillstånden för TV i marknätet ska anpassas till de nya åttaåriga sändningstillstånden för public service. Regeringens förslag om att vidaresändningsplikten ska omfatta högst fyra kanaler ska också läggas in i lagen.

Radio- och TV-lagen innehåller slutligen inga regler om poddradio och annan ”beställradio”. Utredaren ska därför se om det finns behov att införa regler som motsvarar de som gäller för beställ-TV.

Mer:
Genomförande av ändringar i AV-direktivet och översyn av radio- och tv-lagen i vissa andra delar (PDF)

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share