Radio 24 Syv måste flytta från Köpenhamn

Den privatägda public service-kanalen Radio 24 Syv måste flytta från Köpenhamn till någonstans ”väster om Stora bält”. Det är en av punkterna i det mediepolitiska avtal som den danska regeringen och Dansk Folkeparti presenterade i natt.

Det blir dessutom en andra privat public service-kanal, som får inriktning på kultur och klassisk musik. Även denna kanal placeras utanför Köpenhamn. Tillstånden för de två kanalerna, som blir delvis reklamfinansierade, kommer att ges nästa år.

I övrigt var det inga stora nyheter i avtalet gentemot regeringsens ursprungsförslag. Framförallt innebär avtalet att anslagen till public service-bolaget DR skärs ned kraftigt – från 3,8 miljarder danska kronor i år till 3,1 miljarder 2023. DR ska fokusera sitt utbud på nyheter, information, kultur, utbildning och program för barn och unga. TV-avgiften sänks i etapper fram till 2002, då den helt avskaffas. Det blir ingen försäljning av den statliga TV-kanalen TV2, eftersom Dansk Folkeparti motsätter sig en sådan. Men däremot öppnas för en delvis privatisering om några år.

Andelen dansk musik ska öka i DR-s radiokanaler. En procentsats för dansk musik kommer att ingå i det nya avtalet för DR, som ska vara klart i september. I avtalet ska det även ingå att 14 procent av programmen ska produceras externt.

När det gäller DAB-frågan ville regeringen i sitt ursprungliga förslag släcka ned de nationella FM-sändningarna redan 2021. Det ville inte Dansk Folkeparti. Därför gäller fortfarande att en eventuell FM-släckning kan ske tidigast två år efter att minst 50 procent av lyssnandet är digitalt.

Public service-fonden, som går till programproduktion utanför DR, utökas med 35 till 101 miljoner danska kronor årligen. Fokus ska ligga på innovation och mer danskt kvalitetsinnehåll på alla plattformar utom text.

Mer:
Medieaftale for 2019 – 2023 (PDF)

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share