Danmark: Ingen tidigarelagd FM-släckning

Den danska regeringen lade i våras ett förslag om att lägga ned de nationella FM-sändningarna redan 2021. Men det blir ingen sådan förtida släckning, säger Dansk Folkepartis mediepolitiska talesperson Morten Marinus till TV-kanalen TV2.

”FM blir kvar som idag. Vi behåller radiolyssningen på FM även i den period då det nya medieavtalet gäller” säger Morten Marinus till TV2.

Det nya mediepolitiska avtalet, som ska gälla fram till 2023, förhandlas just nu fram mellan den borgerliga trepartiregeringen och Dansk Folkeparti. De övriga oppositionspartierna har lämnat förhandlingarna, eftersom de inte går med på planerna på att kraftigt sänka anslaget till public service-bolaget DR.

Förslaget att släcka FM 2021 har fått kritik både från oppositionspartier och från bilägarorganisationen FDM. Även Bauer Media, som dominerar den kommersiella radiomarknaden, är emot en tidig släckning. Enligt det gällande mediepolitiska avtalet ska en FM-släckning kunna ske två år efter att 50 procent av radiolyssnandet är digitalt. Under första kvartalet 2018 var det digitala lyssnandet 31 procent.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share