Public service-Europa samlas i Köpenhamn

EBU_logo-2007Den här veckan samlas Europas public service-bolag i Köpenhamn för EBU-s 62-a generalförsamling.

Mötet arrangeras av Danmarks Radio i den nybyggda DR Byen, bland annat i Koncerthuset. Det är första gången som EBU har sitt årsmöte i ett radiohus istället för på ett stort hotell. 180 deltagare från 75 public service-bolag i 56 länder kommer till generalförsamlingen, som pågår under onsdag och torsdag.

Under veckan får public service-Europa chansen att träffa den nya EBU-chefen Ingrid Deltenre, som tillträder i början av nästa år. Dessutom blir det tre specialsessioner om public service. DR bidrar med en diskussion om ”Public service och nya medier”, belgiska VRT behandlar ”barn och unga och public service” och finska YLE frågar ”Är det dags att omdefiniera public service?”. Dessutom ska de nordiska public service-bolagen träffas, liksom motsvarigheterna i Mellanöstern och medelhavsområdet. Även World Broadcasting Union har planerat in ett möte.

Delegaterna välkomnas med ett framträdande av Brødrene Olsen, som vann Eurovision Song Contest för nio år sedan, och generalförsamlingen avslutas med en konsert i Koncerthuset med musiker från bland annat Azerbajdzjan, Algeriet och Finland.

”Jag är glad att kunna välkomna mina europeiska kolleger till Koncerthuset. Utöver Eurovision Song Contest har EBU också en otroligt stor betydelse för DR-s dagliga programproduktion. Det är genom EBU som många TV-kanaler får sina nyhetsbilder och det är genom EBU som många sporträttigheter köps. Det finns ett utbyte av en massa klassisk och rytmisk musik och samtidigt är EBU ett viktigt forum för public service-bolagens samarbete kring internationell mediepolitik” säger DR-s generaldirektör Kenneth Plummer, som är en av de tio medlemmarna i EBU-s styrelse.

DR var senast värd för EBU-s generalförsamling 1987.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share