Public service begränsas i Nederländerna

Public service-kanalerna i Nederländerna ska i framtiden fokusera på utbildning, fakta och kultur. Underhållning ”för underhållningens skull” ska bort från utbudet.

Den nya medielagen innebär också att produktionsbolag kan göra program direkt för det övergripande public service-bolaget NPO och inte bara till de många organisationer som står för utbudet i nederländsk public service. På radiosidan läggs nischkanalen NPO Radio 6 Soul & Jazz ned.

Lagen röstades igenom i andrakammaren under tisdagen. Bara populistiska PVV och socialistiska SP var helt emot lagen, men socialdemokratiska PvdA och vänsterliberala D66 försökte stoppa nedläggningen av Radio 6.

För reklamradion innebär den nya lagen, som även måste gå igenom i senaten, att regeln om högst två rikskanaler per bolag slopas. Förslaget till ändringen kom från PvdA och liberala VVD. Den ansvariga ministern har tidigare föreslagit att de nationella FM-tillstånden skulle utlysas på nytt 2017, men mötte motstånd i parlamentet. De nationella tillstånden förlängs därför utan avgifter i ytterligare en period – bland annat för ett ge radiobolagen resurser att finansiera satsningen på DAB-radio.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share