Plats för 30 digitala reklamstationer

Regeringen gav idag sändningsutrymme till kommersiell digital radio. Totalt finns plats för upp till 30 kommersiella radiokanaler överallt i Sverige.

”Det analoga FM-nätet har begränsade utvecklingsmöjligheter och vi ger nu den kommersiella radion förutsättningar att utvecklas på en ny plattform” säger kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth i ett pressmeddelande.

Nu ska Myndigheten för radio och TV utarbeta en strategi för tillståndsgivningen. Det ska ske i samråd med radiobranschen.

Regeringen har också förnyat de digitala tillstånden för Sveriges Radio och UR, som idag sänder i de tre storstadsområdena samt delar av Norrbotten.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share

3 Comments

 1. Nils

  De etablerade kommersiella kanalerna vill inte satsa om de inte får kraftigt sänkta koncessionsavgifter och det kommer de inte att få.
  Public service (SR) vill inte satsa om inte de kommersiella kanalerna vill satsa.
  Övriga mindre radiokanaler vill inte satsa om inte SR och de etablerade kommersiella kanalerna satsar, eftersom INGEN kommer köpa en DAB+ mottagare bara för att kunna lyssna på Bosses Närradio.
  Så min slutsats är att tåget redan har gått. Om det skulle blivit något av DAB så skulle detta skett för 5-10 år sedan precis som Storbritannien gjorde år 2002. Idag är det interaktiva tjänster som gäller.

 2. Roy

  Nils, du vet inget om detta, Låt nu ta in sökande, då regional radio vill folket ha inte massor av skit från Stockholm.Det finns många inom närradion som kan göra radio, men sitter nu utan eget tillstånd.

 3. Roy

  Svar till Nisse, det finns andra än SBS o MTG som vill sända nat. dab+. Tro inte att SBS o MTG har oligopol mera, då det strider mot EU lagen. det finns utländska bolag och även inhemska som vill sända. Det blir nog bättre med nya entreprenörer i dab+ än SBS o MTG som kan ge bättre program.
  Det finns 16 tillstånd i varje län oxo och det finns sökande till dessa, även om SBS o MTG ljuger.