Norge: Vibeke Fürst Haugen första kvinnliga NRK-chefen

Vibeke Fürst Haugen. Foto: Anne Liv Ekroll/NRK.

Det norska public service-bolaget NRK får sin första kvinnliga ”kringkastingssjef” någonsin. 54-åriga Vibeke Fürst Haugen ersätter Thor Gjermund Eriksen, som har varit NRK-chef sedan 2013.

Vibeke Fürst Haugen har arbetat på NRK sedan 1994 och har senast varit chef för ”Marienlystdivisjonen” som bland annat omfattar avdelningarna för sport, underhållning, dokumentär och samhälle, kultur, P3 och NRK Super. Hon var tillfällig NRK-chef när Thor Gjermund Eriksen tog ledigt 2020.

”Jag tycker att det här är landets mest spännande mediechefsjobb. Jag brinner för public service och motiveras av NRK:s uppdrag och höga ambitioner. Vi ska stärka och utveckla demokratin genom att leverera innehåll i värdsklass, som kan samla och engagera alla som bor i Norge. NRK är ett lagarbete och jag kan inte tänka mig något mer givande än att få leda NRK in i framtiden” säger Vibeke Fürst Haugen.

Thor Gjermund Eriksen var kontrakterad till att leda NRK till 2025, men meddelade i oktober förra året att han avgår i förtid.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share