News Corp köper brittiska radiostationer

wirelessgbwirelessie

Murdoch-kontrollerade News Corp blir ny ägare till Wireless Group, som bland annat äger den brittiska sportstationen Talksport och flera lokala stationer i Storbritannien och på Irland.

Den föreslagna affären, som omfattar 220,3 miljoner pund, innebär att Murdoch är tillbaka i den europeiska radiobranschen efter ett uppehåll på elva år. Wireless Group har sin bakgrund i Ulster Television (senare UTV), som 1958 blev den regionala kommersiella TV-kanalen i Nordirland. Idag driver företaget framförallt Talksport med rikstäckning via DAB och mellanvåg. Tidigare i år lanserades ytterligare tre nationella radiostationer: Talksport 2, Talkradio och Virgin Radio. Dessutom äger Wireless Group tolv lokala stationer i Storbritannien och nio på Irland.

Som skäl till köpet nämner Newscorp i ett pressmeddelande bland annat Talksports omfattande internationella radiorättigheter för fotboll (Premier League, FA Cup och EFL Cup). Newscorp säger också att radion kompletterar den publik som nås av andra News Corp-medier som exempelvis tabloiden The Sun.

Newscorp har tidigare haft sin största radioverksamhet i Nederländerna. Sky Radio startades som en kabelstation där 1998, blev senare landets största och såldes 2005. Sky Radio fanns även under några år i Sverige (fram till 1999) och Danmark (fram till 2005). News Corp har dessutom under en period varit delägare i SBS med radiostationer i Norden och Benelux.

Share