Musikhjälpen samlade in 54,5 miljoner

Tina Mehrafzoon, Oscar Zia och Klas Eriksson. Foto: Daniel Stigefelt/Sveriges Radio.

Musikhjälpen samlade i år in 54,5 miljoner miljoner kronor. Det är 200 000 kronor mer än 2021 och den näst högsta summan någonsin. Rekordet är från 2017, då 74,4 miljoner samlades in. Antalet engagemang blev 849 000, vilket är något färre än förra året.

”Musikhjälpen-publiken har återigen visat att vi kan skapa något stort tillsammans när alla bidrar med det man kan. Vi har sett människor engagera sig från norr till söder, genom allt från löpning i lussebulledräkt till husdjursbössor och låtönskningar. Värmen och engagemanget som vi känt den här veckan kan vi leva på länge – och det bästa är att det gör skillnad för barn på flykt från krig” säger Simon Rosenqvist, som är SR:s projektledare för Musikhjälpen.

Pengarna från insamlingen kommer nu att fördelas av Radiohjälpen.

”Ett stort tack till alla som bidragit! Radiohjälpens arbete med att bedöma alla ansökande projektkoncept har redan börjat. Mycket viktigt kommer att stödjas med Musikhjälpens insamling, och bidra till en tryggare barndom på flykt” säger Radiohjälpens generalsekreterare Kristina Henschen.

Programledarna Tina Mehrafzoon, Oscar Zia och Klas Eriksson ledde årets Musikhjälpen från en glasbur på Kungstorget i Göteborg. 20.40 på söndagskvällen klev de ut efter 144 timmar.

Totalt kom 70 000 låtönskningar in under Musikhjälpen, 2 000 färre än förra året. Flest önskningar totalt fick Gällivare-duon Hooja, före Håkan Hellström och Thomas Stenström. Den populäraste enskilda titeln var den persiska frihetssången Baraye med Shervin Hajipour. Banan melon kiwi & citron av Hooja och Hey ho av Freddy Kalas kom på plats två respektive tre.

”Årets mest önskade låt i Musikhjälpen visar på ett otroligt engagemang för vad som händer i Iran just nu, en situation som likt årets Musikhjälpen-tema berör det svenska folket. Ännu en debutant i topplistan är årets mest önskade artist: den maskerade Gällivare-duon Hooja som har charmat hela det svenska folket i år” säger Mari Hesthammer, musikredaktör på Musikhjälpen.

Årets tema för Musikhjälpen var ”För en tryggare barndom på flykt från krig”.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share