MTG, SBS och NRK går ihop om digitalradion

digitalradionorgeMTG, SBS Radio och NRK bildar ett gemensamt bolag som ska sköta digitalradion i Norge.

Digitalradio Norge AS ska säkra förutsebara ramvillkor och arbeta vidare för en snar övergång från analog till digital radio, enligt ett pressmeddelande som citeras av Radioassistant.com. Bland annat vill Digitalradio Norge bli frekvensoperatör för digitalradion i Norge. De lokala radiostationerna erbjuds bli delägare.

”Det här är ett stort och viktigt steg för alla som jobbar för och med radio. Genom det här bolaget kan aktörerna samarbeta kring infrastruktur, men samtidigt fortsätta med en sund konkurrens när det gäller innehåll. För NRK är det centralt med en digital övergång så snabbt som möjligt, så att vi kan undvika en lång och kostbar period med dubbel distribution” säger NRK-chefen Hans-Tore Bjerkaas i pressmeddelandet.

De tre bolagen ser den lyckade introduktionen av digital-TV som en förebild för satsningen.

”Att SBS, NRK och MTG nu går samman i Digitalradio Norge AS är viktigt för att kunna ge aktörerna den trygghet de behöver för att fortsätta med satsningen på digitalradio i framtiden. Den här modellen har visat sig vara väldigt lyckad när det gäller övergången till digital-TV” säger Kalle Lisberg, som är VD för MTG Radios P4.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share

One Comment

  1. Roy

    Skall Norge lyckas med digitalradion, så måste dab+ införas och helt nya radiokanaler som enbart sänder över dab+ nätet. DRM på am-bandet, speciellt på 11-m bandet, plats för 43 kanaler och 2 x20 kHz audio. samma täckning som FM om det är samma ERP ut ur antennen, + 50- 100 km radie.