Metropol blir P5 STHLM

shabnammahmoudkhan

Sveriges Radios andra lokala Stockholms-kanal Metropol byter 4 maj namn till P5 STHLM. Det avslöjades på stationens morgonshow idag.

P5 STHLM bygger ut direktsändningar även till kvällar från i maj och till helger från i höst. Musikformatet behålls med små justeringar. Det innebär en blandning av pop, rock, R&B, hip-hop samt dansmusik. Målgruppen, som hittills varit unga lyssnare, kommer däremot att förändras.

”Vi har försökt tänka om. Vi har varit väldigt fokuserade på ålder, men istället för att dela in i ålder som är ganska trubbigt så har vi tittat mer på livsstil och intressen. Vi har gjort en publiksegmentering där P5 riktar sig till en urban rörlig storstadsbo som har sin bas i Stockholm men som är intresserad av världen” säger Robert Frisk, som har lett den arbetsgrupp som tagit fram förslaget till utvecklingen av kanalen.

”Vi har gjort en stor omvärldsanalys av Stockholm och hur det utvecklas. Vilka flyttar hit, hur pendlar man och vad finns det för behov. Vi vill hitta sätt att nå människor. 2022 kommer det att bo 2,5 miljoner i Stockholm” fortsätter Robert Frisk.

Nyheterna kommer att helt integreras i programmen i P5 och det blir alltså inga fasta nyhetssändningar. Reportrar kommer att delas med systerkanalen P4 Stockholm. Det gäller även de fyra länsreportrar som nyligen anställdes och som har i uppdrag att täcka in bevakningsområdena Södertälje, Söderort, Norrort och Järvafältet.

”Vi förändrar och utvecklar Metropol för att på ett ännu bättre sätt skildra det mångfacetterade Stockholm. Det blir en nystart för kanalen och därför väljer vi att byta namn på den” säger kanalchefen Lotta Mossberg.

Kanalen utlovar mer lyssnarkontakt och har målet att bli Europas mest sociala radiokanal.

”Målet med P5 STHLM är att få publiken att känna sig som en naturlig del av kanalen – för oss är lyssnarens röst otroligt viktig. Stockholm växer och vi kommer fortsätta att göra lokalradio men även blicka ut mot omvärlden. Vi tar med våra Metropol-lyssnare in i det nya och hoppas att fler vill vara med och göra radio tillsammans med oss” säger kanalproducenten Shabnam Mahmoudkhan (bilden).

P5 STHLM kommer liksom tidigare Metropol att sända på frekvensen 93,8 MHz. Fram till 2007, då P4 Stockholm och P5 Stockholm slogs ihop, sändes P4 Stockholm på frekvensen.

Foto: Martina Holmberg/Sveriges Radio.

Share