Hanna Sahlberg blir Peking-korrespondent igen

hannasahlberg

Hanna Sahlberg återvänder till Peking som Sveriges Radios utrikeskorrespondent där. Daniela Marquardt får korrespondentjobbet i Berlin.

Hanna Sahlberg startade korrespondentkontoret i Peking 2006 och var kvar där till 2011. Sedan hon kom hem till Sverige har hon varit fortbildare på Uppsala universitet för lärare i kinesiska. Hon är i maj aktuell som redaktör för antologin Kinesiskan flyttar in – nytt skolspråk i Sverige.

”Det känns som jag hör hemma i Kina. Och det finns alltid nånting som överraskar, fast jag varit där så många år. Man behöver inte gräva så länge för att hitta något intressant. Att bättre förstå drivkrafterna hos både människor och myndigheter i Kina, ökar möjligheterna för mig och för lyssnarna att begripa sig på omvärlden – vad som händer i Kina påverkar oss” säger Hanna Sahlberg i ett pressmeddelande.

Daniela Marquardt är sedan tio år tillbaka programledare och reporter på P1-s Konflikt. Tidigare har hon arbetat i Ekots utrikesgrupp och som utrikesreporter på TV4.

”Det ska bli fantastiskt kul att få bevaka Tyskland. Många förknippar fortfarande Tyskland med en väldigt kompakt tråkighetsstämpel. Jag tycker tvärtom att mycket som händer där, inte minst den livliga samhällsdebatten är väldigt inspirerande. Ansvaret för det förgångna, utmaningar i dagens samhälle och för framtiden är ständigt närvarande. Det känns väldigt hedrande att jag ska få skildra detta för Sveriges Radios lyssnare” säger Daniela Marquardt som är född i Tyskland men uppvuxen i Sverige.

Hanna Sahlberg och Daniel Marquardt tillträder sina nya tjänster 1 september.

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.

Share