Danmark skjuter upp FM-släckningen?

mariannejelved

Danmark kan komma att skjuta upp nedsläckningen av FM. Det framgår av en överenskommelse mellan kulturminister Marianne Jelved (bilden) och de mediepolitiska talespersonerna för partierna i folketinget.

Tidigare har planen varit att lägga ned FM i slutet av 2019 om mer än 50 procent av lyssnandet sker digitalt 2018. Men däremot sades inget om vad som skulle hända om den digitala lyssningen inte kom upp i den nivån. Nu ska beslutet istället tas efter att 50-procentsmålet nås. Just nu är det digitala lyssnandet ungefär 26 procent.

”FM-bandet, som har använts för radio i Danmark sedan 50-talet, har desvärre bara plats till ett begränsat antal kanaler. DAB- och internetradio ger långt fler möjligheter. En FM-släckning är därför oundviklig – men vi ska ha lyssnarna med oss. Frågan är därför, när det sker. Jag hoppas att vi med tilläggsavtalet kan få igång en utveckling där fler och fler väljer att lyssna till radio digitalt, i takt med att nya spännande radiokanaler kommer fram till glädje för lyssnarna” säger Marianne Jelved, som representerar det socialliberala regeringspartiet Radiokale Venstre.

I avtalet ingår också att lyssnarvanor och den tekniska utvecklingen ska undersökas. Detta ska sedan ligga som underlag för framtida mediepolitiska beslut.

De politiska partierna vill ha fler kanaler på DAB och i slutet av året öppnas det upp för fler regionala reklamradiokanaler på DAB. Antalet rikstäckande reklamstationer på DAB kommer också att öka om politikerna får som de vil.

I framtiden kommer flera kanaler att sändas i DAB+, som ger plats för fler kanaler än den ursprungliga DAB-versionen. Det gäller bland annat de regionala kanalerna. Resten av radiostationerna ska gå över till DAB+ i slutet av nästa år.

Läs hela tilläggsavtalet här. (PDF)

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share

2 Comments

  1. Roy Sandgren

    FM ger fler stationer totalt än vad DAB+ gör om DAB+ skall sända i FM kvalité. DAB+ är begränsat men inte AM/FM

  2. Roy Sandgren

    PS Danmark lyste ut 3 nationella DAB+ tillstånd kommersiellt för några år sedan. De som inte fick söka var SBS och DR, då de redan sände i DAB+. Inga ansökningar kom och inga stationer kom i etern.