Häglaredsmasten rasade – sabotage utreds

haglaredsmasten2

En stor del av den 322 meter höga Häglaredsmasten i Dalsjöfors öster om Borås rasade vid 22.30. Tills vidare kan P1, P2, P3, P4 Sjuhärad och Rix FM inte höras i de åtta kommuner som P4 Sjuhärad sänder i. Totalt är 84 680 hushåll med cirka 188 000 boende drabbade.

”Masten knäcktes vid ungefär 100 meters höjd och 200 meter rasade ner. Såvitt vi vet har ingen person skadats vid händelsen” skriver Teracom i ett pressmeddelande.

”Det är väldigt allvarligt. Vi ska inte kunnat tystna. Vi har en beredskapsroll i samhället, det ska inte kunna hända” säger P4 Sjuhärads kanalchef Lovisa Vasell.

Polisen i Borås utreder händelsen som ett sabotage och har spärrat av området kring masten. Säpo och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har informerats.

P4 Sjuhärad sänder tills vidare enbart via webben. Teracom, som sköter sändningarna åt Sveriges Radio, säger att sändarbilar är på väg till Borås och väntas vara igång vid lunchtid. Sändningarna kommer att ske på den normala frekvensen, men med lägre styrka.

”Just nu pågår ett arbete för att genomföra åtgärder för att få igång radio- och TV-sändningar i området. I nuläget är det mastbilar och annan utrustning på väg till Borås-området, de beräknas vara på plats under dagen” skriver Teracom.

P4 Sjuhärad rapporterade tidigare under morgonen om en film på Youtube som visar obehöriga som klättrar upp i Häglaredsmasten för några dagar sedan. Filmen har sedan dess tagits bort från Youtube.

Mix Megapol sänder från en annan plats och berörs därför inte av händelsen.

Senaste något liknande hände i Sverige var 1988, då Flugtjärnshöjden-masten utanför Sollefteå rasade.

Artikeln uppdateras under dagen.

Foto: P4 Sjuhärad.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share