"Grammofonarkivet försvinner inte"

Sveriges Radios programdirektör Björn Löfdahl förnekar att Sveriges Radio är på väg att lägga ned grammofonarkivet, som är ett av världens största.

Enligt Björn Löfdahl är det inte fråga om en nedläggning utan om en digitalisering av arkivet.

”Det är viktigt att direkt säga att vi inte är på väg att göra oss av med denna skatt. Vi är inte på väg att ta bort en enda låt i vårt grammofonarkiv” säger Björn Löfdahl i ett pressmeddelande.

I och med digitaliseringen kan SR-medarbetare själva leta rätt på musik i det digitala arkivet. Vad som kommer att hända med det fysiska skivarkivet är ännu inte bestämt.

”Men det finns en kostnad, på samma sätt som det alltid finns när modern teknik ersätter gammal teknik. Arbetsuppgifter försvinner. När den programproducerande medarbetaren själv kan ta fram ett program ur radioarkivet på sin egen dator försvinner arbetsuppgifter för den i radioarkivet som gjorde detta tidigare” fortsätter Björn Löfdahl.

Sveriges Radios digitalisering av grammofonarkivet är redan färdig när det gäller CD-skivor och vaxrullar. Även Radioarkivet, med program från 1931 och framåt, har digitaliserats. Det som återstår är vinylskivor och 78-varvare.

”Vi har ännu inte fattat beslut om i vilken utsträckning innehållet på dessa ska digitaliseras. Men så mycket är klart att skivorna sparas för att kunna användas i den utsträckning som vi kan behöva” skriver Björn Löfdahl i pressmeddelandet.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share