Fokus på nyskriven musik i Berwaldhallen

90-årsjubilerande Herbert Blomstedt öppnar Radiosymfonikernas säsong i september. Foto: Arne Hyckenberg.

90-årsjubilerande Herbert Blomstedt öppnar Radiosymfonikernas säsong
i september. Foto: Arne Hyckenberg.

Det blir mer nyskriven musik i Berwaldhallen nästa säsong, som presenterades i veckan.

Flera beställningsverk får sina uruppföranden det närmaste året. I höst har Radiosymfonikerna fokus på kompositören Britta Byström, medan våren 2018 bland annat kommer att ägnas åt ny musik av tonsättaren Victoria Borisova-Ollas. Det blir även ett uruppförande av Johannes Janssons Peace Symphony och Sverige-premiär av Thomas Adès Totentanz.

Även Radiokören gör flera uruppföranden, bland annat ett stycke av Jacob Mühlrad som framförs tillsammans med Eva Dahlgren 14 oktober. Under Östersjöfestivalen gör kören och Peter Dijkstra, som sedan tio år är körens chefsdirigent, ett beställningsverk av den tjeckiske kompositören Martin Smolka.

6 december uppmärksammas Finlands 100 års-jubileum som självständig nation med en konsert med Radiosymfonikerna under ledning av Esa-Pekka Salonen. I serien Svenska stjärnor görs symfoniska arrangemang av jazzgruppen E.S.T.-s musik. Det blir dessutom ett antal filmmusikkonserter samt barnkonserter med Radioapan, liksom en serie samtal om musik, konst och vetenskap i samarbete med Vetenskapsradion.

Konserthuschefen Helena Wessman är nöjd med planeringen inför den nya säsongen, som inleds i september av Radiosymfonikerna och orkesterns första hedersdirigent Herbert Blomstedt.

”Vi vill och ska vara djärva i programsättningen och engagerade i att spela helt ny musik, samtidigt som vi ska förvalta det stora, ständigt växande arvet från den västerländska konstmusiken. Jag tycker än en gång att vi har lyckats, med den nya kraftfulla säsong som nu presenteras” säger Helena Wessman.

Berwaldhallen, Sveriges Radios Symfoniorkester och Radiokören har nyligen fått nya grafiska profiler och uppdaterade sajter.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share