DR kan mista fjärde FM-nätet

carina-chr-065-10x15Den danska regeringen ger danska P2 förlängt sändningstillstånd till nästa år. Men därefter kan DR förlora det fjärde danska FM-nätet.

Regeringen har precis startat förhandlingar om radions framtid i Danmark. Bland annat kommer partierna att diskutera frågan om en total omläggning av FM-bandet i Danmark, för att få plats med flera nya kommersiella radiostationer. DR har fört fram önskemål om en större satsning på digitalradion och reklamstationen Radio 100 FM vill ha en översyn av koncessionsavgifterna.

Målet är att förhandlingarna, som omfattar alla partier utom vänsterpartiet Enhedslisten, ska avslutas före semestern.

Frågan om det fjärde FM-nätet kommer inte att ingå i samtalen, utan kommer istället tas upp i förhandlingarna om ett nytt medieavtal nästa år. Anledningen är den ekonomiska krisen.

”Det är regeringens principiella hållning att den fjärde FM-kanalen ska bjudas ut igen. Men det är inte rätt tidpunkt att göra det mitt i en finanskris” säger kulturministern Carina Christensen i ett pressmeddelande.

Regeringen vill använda tre principer när det gäller det fjärde FM-nätet. Det ska bli möjligt att bryta monopolet på public service-radio, vilket innebär att DR inte automatiskt kommer få en förlängning på sändningstillståndet. Kanalen ska få ”förnuftiga ekonomiska ramar” och det ska dessutom ställas krav på public service-radio av hög kvalitet.

Fotograf: Mads Flummer.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share