Danmark: Teracom tror på 10-12 nya rikskanaler

martinlobel

Teracom räknar med att det blir mellan tio och tolv nya nationella radiokanaler i Danmark på det rikstäckande DAB-nät (”DAB-blok 1”) som Teracom ska driva från 1 oktober nästa år. Det är Teracom som kommer att välja vilka kanaler som får plats.

”Vi är riktigt glada för att ha blivit valda som gatekeeper för nationell kommersiell radio. Radiomediet är i en ny blomstringstid: lyssningen stiger, annonseringen växer och nu skapas också möjlighet för nya digitala kanaler. Från slutet av nästa år finns plats för ytterligare 10-12 nationella kommersiella radiokanaler. Vi är säkra på att det kommer att vara extremt attraktivt – för både lyssnare, radiostationer och annonsörer – att utnyttja dessa möjligheter” säger Martin Løbel, som är chef för Teracom A/S.

Teracom har identifierat ett 30-tal potentiella användare av DAB-nätet. Vid sidan av vanliga radiokanaler kan delar av utrymmet användas av företag och organisationer som vill kommunicera med kunder och medlemmar via radiomediet, tror Teracom.

”Med utbyggnaden av DAB-blok 1 får vi i Danmark en mycket större mångfald av radiokanaler. I en lång rad länder världen runt ser vi att företag startar egna radiokanaler och på så sätt får sina egna kommunikationskanaler och en plats för gemenskap med lyssnarna och sina kunder. Det kan vara nischkanaler för ett mindre segment eller breda radiokanaler för större lyssnargrupper. Det har vi inte tidigare haft möjlighet till i Danmark, men nu kommer frekvenserna och det ger nya möjligheter som vi kan utnyttja” fortsätter Martin Løbel.

I dag är det bara Bauer Media som sänder rikstäckande kommersiell radio i Danmark och Bauer sänder i dag Nova, Pop FM, Radio 100, The Voice, Radio Soft och My Rock nationellt på DAB. En potentiell konkurrent kan bli MTG, som åtminstone tidigare visat intresse för att etablera sig på den danska radiomarknaden.

Share