Cecilia Uddén tvingas lämna Syrien – protest från SR

ceciliauddenisyrien

Sveriges Radios mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén tvingades i dag att lämna Syrien, efter att ha rapporterat från Damaskus och Aleppo de senaste dygnen. SR protesterar mot den syriska regeringens beslut och behandlingen av Cecilia Uddén.

Syriska myndigheter drog tillbaka Cecilia Uddéns journalistvisum med hänvisning till att hon har spridit ”osanna uppgifter”, vilket avvisas av SR.

”Vi protesterar mot beslutet och mot behandlingen av vår korrespondent. Att den syriska administrationen agerar på det här sättet mot en ackrediterad journalist som försöker utföra sitt arbete, är inte bara beklagligt utan upprörande” skriver SR-s VD Cilla Benkö och utrikeschef Ginna Lindberg i ett uttalande.

”Syriens skriande brist på pressfrihet är välkänd och väldokumenterad. Landet har de senaste åren legat i botten på Reportrar Utan Gränsers årliga pressfrihetsindex. Vi kan konstatera att den syriska ledningen fortsätter förhindra att journalister ska kunna dokumentera och rapportera från en av de våldsammaste konflikterna som pågår i vår tid” fortsätter Cilla Benkö och Ginna Lindberg.

”Jag mår utmärkt, men är besviken att jag inte fick stanna och rapportera om det som händer i Aleppo. Vår tids största mänskliga tragedi” säger Cecilia Uddén.

Sveriges Radio kommer att söka nya tillstånd för att att åka in i Syrien och rapportera på plats.

Foto: Sveriges Radio.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share