Danmark: Bauer lägger ned Radio Klassisk på DAB+

Bauer Media i Danmark har slutat sända Radio Klassisk på DAB+, men stationen finns även i fortsättningen på radioplay.dk.

I oktober meddelade Bauer Media att företaget övervägde att lägga ned Radio Klassisk vid årsskiftet. Detta som en följd av vad Bauer ansåg vara en ”kaotisk” hantering av förutsättningarna för en ny nationell kulturkanal. Koncessionen var ursprungligen menad för en kanal för kultur och klassisk musik, men efter att Radio 24 Syv förlorade sitt tillstånd för skattefinansierad talradio öppnades villkoren upp för att ge 24 Syv en chans att överleva. Bauer valde att inte ansöka om koncessionen, som till slut gick till ungdomskanalen Loud. Den nya regeringen räddade i september även de två digitala DR-kanalerna P6 Beat och P8 Jazz från nedläggning.

Radio Klassisk lanserades 2011 och har 60 000 lyssnare i veckan. Så sent som förra året anställdes projektledaren Katrine Nyland Sørensen, som fick i uppdrag att utveckla samarbeten med den klassiska musikvärlden och ta fram en ny redaktionell profil för Radio Klassisk.

I Köpenhamn har den regionala versionen av Radio Klassisk ersatts av oldies-kanalen Radio Vinyl. Bauer har redan Vinyl-kanaler i Sverige, där Vinyl FM finns i Stockholm och Östergötland, och i Norge med DAB+-täckning över hela landet. Den danska versionen är inriktad på musik från främst 60-talet. Det är ännu inte klart om Bauer Media kommer att expandera Radio Vinyl på DAB+ nationellt.

”Vi har inte bestämt oss än om Vinyl ska bli en nationell kanal, men vi kommer att följa lyssnarsiffrorna” säger Jim Receveur, som är VD för Bauer Media i Danmark.

Bauer Media har även lagt ned sändningarna av Radio Norge – koncernens norska huvudkanal – i Köpenhamns-regionen. Radio Norge har sänt på DAB+ i Köpenhamn sedan slutet av september.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share