DAB+ testas i Serbien, Vitryssland, Thailand och Vietnam

Ytterligare fyra länder i Europa och Asien har inlett eller ska inleda testsändningar med digitalradiotekniken DAB+.

I Serbien har testsändningar pågått sedan i oktober i Belgrad-regionen. I slutet av 2019 ska nätet byggas ut så att 80 procent av landet befolkning nås och efter en remissomgång är tanken att en nationell multiplex med 16 kanalplatser ska utlysas. Public service-radion RTS har visat sitt stöd för en digitalisering i landet. Vitryssland startar sitt försök i april, med en pilotmultiplex som ska nå Minsk-regionen.

I april startas DAB+-tester även i Thailand. Elva stationer deltar inledningsvis i den 20 månader långa provverksamheten, däribland de tio radiostationer som har störst publik. Vid sidan av Bangkok, kommer DAB+ även att kunna höras i Chiangmai, Kon Kaen, Nakorn Ratchasima, Sriracha, Pattaya, Prachaup Khiri Kha, Naorn Si Thammarat, Songkla och Phuket.

I Vietnam genomförde public service-radion Voice of Vietnam DAB-tester redan 2013. Nya försökssändningar startas i april i Hanoi och Ho Chi Minh-staden. Efter en utvärdering nästa år, ska regeringen ta beslut 2021 om en eventuell digitalisering av radion till 2025.

Share