Cilla Benkö får Konungens medalj

Fotograf: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.

Sveriges Radios VD Cilla Benkö tilldelas ”H.M. Konungens medalj i 12:e storleken i Serafimerordens band”. Det tillkännagav hovet idag. (I en tidigare version av artikeln påstods i rubriken att Cilla Benkö tilldelas en Serafimermedalj, men Jonas Arnell-Szurko som är verksam vid medaljkansliet på Kungliga slottet påpekar att det är en annan medalj som delas ut ”mycket sparsamt och har inget band, utan ett kedjemontage”.)

Cilla Benkö tilldelas medaljen ”för framstående insatser inom svenskt mediaväsende” och tar emot medaljen vid en ceremoni på Kungliga slottet i Stockholm 4 februari.

”Jag känner mig självklart väldigt hedrad att få motta denna medalj. Det är dock viktigt att påpeka att detta aldrig hade varit möjligt utan alla de kompetenta kollegor jag har och har haft på Sveriges Radio. Så jag är stolt över att upmärksammas och gör det tillsammans med många andra” säger Cilla Benkö i ett pressmeddelande från Sveriges Radio.

Cilla Benkö är den tredje Sveriges Radio-chefen som får medaljen. Den har tidigare gått till Olof Rydbeck, som var chef för SR 1955-1970, samt Mats Svegfors, som dock mottog den nio år innan han blev SR-chef.

Även streamingbranschen finns representerad vid utdelningen 4 februari. Spotify-grundaren Martin Lorentzon tilldelas i år en medalj i ”12:e storleken i högblått band”.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share