BBC-s radiochef vill vänta med DAB-beslut

253B2BC0-0ADD-4C6C-9897-2AC58FC079B7

BBC-s radiochef Bob Shennan vill vänta med ett beslut om att släcka ned FM-sändningarna, trots att det uppsatta målet om att hälften av lyssningen ska vara digital förmodligen nås i år.

”Vi trodde en gång att enbart DAB var radions framtid. Men publiken måste få välja och jag ser en framtid med både DAB, FM och internet. Vi behöver göra mer innan vi helt kan slutföra övergången. Vi är övertygade om DAB, men en övergång nu vore förhastad. Vi kan se över frågan om några år” sade Bob Shennan, som passade på att hylla de nya digitala kanalerna.

”Titta på de nya genialiska kanalerna som Kiss och vår egen 6 Music” sade han.

Bob Shennan pratade även om radions plats på den större ljudmarknaden.

”Ljudkonsumtionen har aldrig varit så stor som nu, men i den ingår inte bara radio. Streamingen har tiodubblats, färre unga i åldersgruppen 15-24 år lyssnar på radio och poddarna boomar. Att förnya sig har aldrig varit viktigare” sade Bob Shennan.

Det senaste året har BBC koncentrerat sig på att stärka lyssningen i åldersgrupperna under 45 år. Radiostationerna är fortfarande det bästa sättet att nå ut till publiken, menar Shannon, men poddlyssnandet har stigit 12 procent och det finns grupper som inte alls nås av vanlig radio. BBC lägger nu ut uppdrag om att producera poddar för yngre lyssnare.

Bob Shennan berättade även om en ny plattform som lanseras senare i år och som ska samla allt radioutbud – direktlyssning, efterlyssning och poddar – och göra det anpassat till den enskilde lyssnaren. Andra viktiga frågor är den femte generationen mobilnät och röstaktiverade högtalare, som enligt Shannon kan omforma radion på nytt, och att radion ges en plats när bilarna ansluts till internet.

”Det är dags för radion att enas så att vi kan försäkra oss om mediets framtid och radion som en god kraft” avslutade Bob Shennan.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share