800 000 nya DAB-mottagare i Norge på två månader

I december och januari ökade antalet DAB-mottagare i Norge med 800 000 till 4 miljoner, enligt en uppskattning i Digitalradioundersøkelsen.

”Tillväxten i antal DAB-mottagare visar att norrmännen gör omställningen till heldigitala sändningar. Det är fint att se att lyssnarna följer med till DAB, tillväxten är inte helt olik den vi hade förväntat oss inför FM-nedsläckningen. Många köpte DAB-radio till jul och och vi ser nu att ökningen har fortsatt efter den första nedsläckningen” säger Ole Jørgen Torvmark, som är chef för Digitalradio Norge.

Det uppskattas att det finns 2,5 miljoner mottagare i hemmen, 460 000 i fritidshus, 890 000 i bilar och 116 000 i båtar och som fickmottagare. Sju av tio hushåll har minst en DAB-mottagare.

11 januari släckte NRK, Bauer Media och P4 (MTG) sina FM-sändningar i regionen Nordland. Kvar finns endast ett tiotal lokala stationer. I veckan tystnade NRK på FM i regionerna Trøndelag och Møre og Romsdal, medan de kommersiella stationerna lämnar FM 21 april i samma regioner.

Det förväntas att radiolyssningen kommer att minska tillfälligt när de norska rikskanalerna går över helt till digitala radiosändningar under 2017. Däremot tror radiobranschen att det utökade radioutbudet på sikt kommer att leda till ökad lyssning.

Den officiella mätningen av radiolyssningen visar att radions räckvidd var 67,8 procent i januari, vilket är exakt samma resultat som året innan. Däremot märks en mindre minskning för de stora kanalerna och en ökning för digitala kanaler som NRK Alltid Nyheter, NRK P1, Radio Rock och P5.

Share