Prix Europa till Daniel Öhman och My Vingren

My Vingren och Daniel Öhman.
Foto: Cia Claesson/Sveriges Radio.

För andra året i rad går Prix Europa-priset för bästa undersökande radiojournalistik till Sveriges Radio.

Årets vinnare är Bombattentaten, säkerhetspolisen och nazisterna av Daniel Öhman och My Vingren från Ekot och P1 Dokumentär. De tog emot priset vid en utdelning i Berlin under fredagkvällen.

”Vi är superstolta och tacksamma för det här priset då det var hård konkurrens. Vi hoppas också att det här kommer bidra till att de polisiära myndigheterna tar den våldsbenägna extremhögern på större allvar i framtiden” säger Daniel Öhman och My Vingren i ett pressmeddelande från Sveriges Radio.

”Även jag är superstolt. Daniel och My har gjort ett kanonjobb och det faktum att Sveriges Radio åter tar hem detta europeiska grävpris visar att vi har reportrar som håller världsklass” säger SR-s VD Cilla Benkö.

Förra året vanns kategorin för undersökande radiojournalistik av KGB-agenten och oljesmuggligen. Den gjordes av Daniel Öhman, Daniel Valesco och frilansaren Per Shapiro. Tvåa blev Fallet Kaj Linna, ett avsnitt i Acast-podden Spår som gjordes av Anton Berg och Martin Johnsson för A-One Produktion .

I kategorin för radiofiktion hamnade P1 Drama på en andraplats för Spring, Uje, spring. Barnradion blev trea i kategorin för barnfiktion i radio för Mördarens apa. I kategorin för digitalt ljud blev det en femteplacering för Barnradions Tusen modiga frågor, som producerades av Munck.

Mer:
Alla vinnare i årets Prix Europa (PDF)

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share