Göran Marby lämnar PTS

goranmarby16

Post- och telestyrelsens generaldirektör Göran Marby slutar för att istället bli chef för organisationen ICANN.

”Han har idag lämnat in sin begäran om entledigande till regeringen, som ska ställning till hans begäran” skriver PTS i ett pressmeddelande.

Göran Marby blev generaldirektör för PTS 1 januari 2010. Ekoredaktionen rapporterade i juni förra året om stort missnöje med Göran Marby inom den svenska telekombranschen. Han skulle bland annat ha agerat hotfullt i olika situationer. Trots kritiken förlängde regeringen hans förordnande fram till 2018 i oktober förra året.

”Jag beklagar att Göran Marby kommer att lämna sitt uppdrag vid Post- och telestyrelsen. Han har gjort ett bra arbete och jag hade gärna sett att han stannat tiden ut, men jag respekterar hans beslut. Det är positivt att ICANN rekryterar en svensk till uppdraget som VD, det är ett kvitto på att Sverige ligger i framkant när det gäller vårt arbete med digitalisering och IT” säger IT-minister Mehmet Kaplan i ett pressmeddelande från regeringen.

Göran Marby tillträder som chef för ICANN i maj. Han kommer att arbeta på ICANN-s huvudkontor i Los Angeles och efterträder Fadi Chehadé, vars förordnande går ut 15 mars. Som tillförordnad chef kommer Akram Atallah att fungera.

Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) arbetar för att främja internets användning och operationella stabilitet. Den internationella organisationen ansvarar för teknisk samordning av bland annat domännamnssystemet (DNS) och för tilldelning av IP-adressutrymme.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share