Fredrik Virtanen gör tvåspråkigt Karlavagnen

virtanenkarlavagnen

Fredrik Virtanen blir programledare för en tvåspråkig version av Karlavagnen som sänds på måndagar med start nästa vecka.

Måndagssändningen av Karlavagnen görs på svenska och finska, med Fredrik Virtanen som programledare och Marjaana Kytö från Sisuradio som sidekick. Det blir en extra tyngdpunkt på ämnen som rör ursprung, rötter och identitet.

”Min pappa kom som krigsflyktning från Finland till Sverige och jag känner en växande nyfikenhet på min finska bakgrund. En längtan, kan man säga, som jag kanske delar med många lyssnare oavsett i vilka länder eller kulturer man har sina ben. Att lämna sitt hemland, frivilligt eller ofrivilligt, är något som påverkar en människa starkt” säger Fredrik Virtanen i ett pressmeddelande.

”För lyssnarna blir programmet som ett kalejdoskop: vi sverigefinländare är nästan som svenskar men ändå inte. Vi ska öppna Karlavagnen ännu mer för alla som har en egen, lite annorlunda historia att berätta – även i de fallen hen är helsvensk. Och så får man prata finska om man vill, jag översätter snabbt” säger Marjaana Kytö.

Redan förra sommaren gjordes Karlvagnen i fyra avsnitt på tre språk: svenska, finska och dessutom meänkieli. Det finns över 700 000 människor i Sverige med finsk bakgrund.

De tvåspråkiga sändningarna av Karlavagnen produceras av Sisuradio.

Det är inte första gången som Fredrik Virtanen gör radio på P4. I januari 2012 radiodebuterade han med Virtanen och Kikki i P4 och han följde senare upp med Virtanen med…, som sändes under sommaren samma år.

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share