Besked om DAB ”före semestrarna"

alicebahkuhnke2

Det kommer ett besked från regeringen om DAB ”före semestrarna”. Det säger kulturministern Alice Bah Kuhnke (MP) till Ekot. Att Miljöpartiet på sin kongress i helgen tog ställning mot att stänga ner FM-nätet påverkar inte regeringen.

”Kongressbeslutet är ett förtydligande av Miljöpartiets politik. I regeringen så fattar vi gemensamma beslut” säger Alice Bah Kuhnke till Ekot.

”Regeringen håller på att bereda frågan om ett eventuellt införande av DAB och vi kommer att presentera ett gemensamt besked i den frågan före semestrarna” fortsätter Alice Bah Kuhnke.

Socialdemokraternas kulturpolitiska talesperson Gunilla Carlsson, som är vice ordförande i riksdagens kulturutskott, säger till Ekot att man kommer att titta på både vad remissinstanserna och Riksrevisionen har sagt. Hon utesluter inte att det blir en förskjutning av tidsplanen.

”Det är klart att det finns en del frågor som vi måste belysa vidare, så att just kanske nedsläckning 2022, är väl lite tidigt att just idag säga om det är realistiskt eller inte” säger hon till Ekot.

Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share

2 Comments

  1. Roy Sandgren

    Gör ingen skillnad. tillstånden utdelade och beslutet om FM släckning gäller inte förrän 2018 ändå i praktiken !! Släcks ändå inte !! FM-badet och AM bandet

  2. Gagarin Miljkovich

    Finansministern Magdalena Andersson torde ha en hel del att säga till om detta.
    Det blir dryga 180 miljoner kronor mindre i skattekistan, i koncessionsavgifter, som de två oligopolföretagen MTG och SBS, slipper betala för sina FM-frekvenser.
    Man kan sammanfatta detta med att säga att DAB-fanatikerna på Teracom och Sveriges Radio, vill muta MTG och SBS, med dessa 180 miljoner kronor, för att de skall sända i DAB.
    Detta förfarande har Teracom och Sveriges Radio i stort kopierat från Storbritannien, där villkoren för den privata radio var att få förlängda FM-tillstånd, utan någon ny skönhetstävling, var att man började att sända i DAB.