"KTH-s rapport vinklad till förmån för FM"

matsekDen rapport om DAB som KTH-professorn Jens Zander gjorde för Riksrevisionen är ensidigt vinklad till förmån för FM. Det säger Mats Ek, som är teknikchef på företaget Progira.

”Tekniskt innehåller KTH-s DAB-rapport en mängd olika parameterval och tveksamma antaganden. Exempelvis används olika kvalitetsnormer för DAB och FM, till fördel för FM. KTH baserar dessutom sina slutsatser på felaktiga och optimistiska känslighetsgränser för FM-mottagare, vilket ger en total monotäckning för FM som är cirka fem gånger större än Sveriges yta. De glömmer också att FM-täckningen, liksom DAB och alla annan radiotäckning, begränsas av störningar. Som jag ser det är det svårt att dra några slutsatser överhuvudtaget baserat på KTH-s rapport” säger Mats Ek.

Jens Zanders rapport beställdes av Riksrevisionen och ingår i underlaget för den granskning som myndigheten gjorde av DAB-frågan. Riksrevisionen var starkt kritisk i sin granskning och kom fram till att FM-sändningarna bör fortsätta.

Progira är ett svenskt bolag med huvudkontor i Luleå som sysslar med frekvens- och nätverkssplanering. Företaget har kunder över hela världen – bland annat i Asien och Sydamerika – och anlitas exempelvis av Sveriges Radio. Mats Ek har varit inblandad i utformningen av digitala standarder för både radio och TV och i planeringen av sändarnät för DAB och digital-TV i Sverige och Nederländerna. Han är med i två tekniska arbetsgrupper inom EBU.

Mer:
Teknisk-ekonomisk analys från KTH här (PDF).

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share

One Comment

  1. Gagarin Miljkovich

    Mats Ek jobbar på företaget Progira, som år 2008 gjorde fejk-utredningen om att det inte fanns utrymme för ytterligare radiokanaler på FM-bandet Sverige.
    http://www.pts.se/upload/rapporter/radio/2008/fm_band_frekvensplanering_progira_080215.pdf
    Fastän det finns hur mycket utrymme som helst på FM-bandet, huvudsakligen utanför storstäderna.
    Märkligt nog så ”hittade” Progira hösten 2014 åt uppdragsgivaren Teracom, och Teracoms kund MTG, 68 nya FM-frekvenser, huvudsakligen på de platser där MTG förlorat sina NRJ-frekvensen till konkurrenten SBS.
    https://radionytt.se/nyheter/68-nya-reklamradiofrekvenser-hittade/
    Slutsatsen är att företaget Progira, med denne Mats Ek, kommer fram till de slutsatser deras uppdragsgivare anser de skall komma fram till.