Bauer en av initiativtagarna till Public service-kommissionen

gunnarstromblad

Flera av Sveriges största kommersiella medieföretag, däribland Bauer Media, har tagit initativ till Public service-kommissionen. Uppdraget är att ”undersöka hur public service fungerar idag och presentera förslag på hur verksamheten bör fungera i framtiden”.

”Vi efterlyser en bred och djup samhällsdebatt om vad public service bör vara idag och i framtiden. Vi tror att en väl sammansatt kommission med erfarenhet från näringsliv, politik, den akademiska världen och public service kan främja en sådan debatt och presentera några konkreta förslag” säger Bauer Medias VD Staffan Rosell.

Initiativtagare och finansiärer till kommissionen är Bonnier, Schibsted Sverige, Mittmedia, Bauer Media Group och Tidningsutgivarna. Bolagen har formulerat direktiven och har tillsatt ledamöterna, men ska inte delta i kommissionens arbete enligt ett pressmeddelande. Kommissionen, som beskrivs som fristående, ska arbeta under ett halvår och presentera sina slutsatser under våren 2016.

Kommissionen har fått en budget på 1,6 miljoner kronor, skriver Medievärlden. Den kommer att mötas månadsvis och anordna hearings som blir öppna för allmänheten. Huvudsekreterare är Magnus Wallerå som leder kommissionens sekretariat som bemannas av Paues Åberg Communications. Paues Åberg har även uppdrag åt Bauer Media och grundaren Allan Åberg har arbetat med lobbying för reklamradion sedan 2008.

Ordförande blir Gunnar Strömblad (bilden), som tidigare har varit koncerndirektör och styrelseordförande i Schibsted och VD för Svenska Dagbladet och Aftonbladet.

Övriga ledamöter är:

– Hans-Gunnar Axberger, som är professor i konstitutionell rätt vid Juridiska institutionen på Uppsala universitet och som varit pressombudsman, justitieombudsman och ordförande i presstödskommittén.

– Agneta Dreber, som var ordförande i Sveriges Radio 2010-2014 och tidigare ledamot i pressens opinionsnämnd.

– Mikaela Valtersson, som är vice VD för Kunskapsskolan och ordförande för Friskolornas riksförbund. Tidigare riksdagsledamot och ekonomisk-politisk talesperson för Miljöpartiet.

– Pelle Snickars, professor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Umeå universitet, tidigare forskningschef vid Statens ljud- och bildarkiv och forskningschef vid Kungliga Bibliotekets forskningsavdelning.

Mer:
Public service-kommissionens sajt.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share

2 Comments

  1. Roy Sandgren

    Ännu en löjlig organisation som vill påverka Public-service radion och dess fria utbud !! De är rädda för SR/SVT helt enkelt !!