Anette Novak utreder medierna

Anette Novak, som bland annat sitter i Sveriges Radios styrelse, har utsetts till särskild utredare för utredningen En mediepolitik för framtiden.

Anette Novak är VD för Interactive Institute Swedish ICT och har tidigare varit chefredaktör för Norran 2009-2011. Hon har också drivit egen konsultverksamhet.

”Anette Novaks bakgrund som både publicist och förnyare är två viktiga kompetenser hos henne som ska leda arbetet med att ta fram förslag till en mediepolitik som håller på sikt. Hennes erfarenhet av att ha arbetat i den mediala verkligheten långt utanför Stockholms tullar är ytterligare en tillgång i uppdraget som ska resultera i bättre förutsättningar för den lokala journalistiken” säger kulturmininister Alice Bah Kuhnke i ett pressmeddelande.

En analys av behovet av insatser ska presenteras av Anette Novak senast 31 oktober. Vad som kallas nya mediepolitiska verktyg ska lämnas senast 30 april 2016.

Utredningen ska bland annat ta fram en ersättning till dagens tillfälliga regler för presstödet. En utgångspunkt är att även andra medier än pressen ska kunna få stöd.

”När presstödsförordningen upphör att gälla bedömer regeringen att presstödet i dess nuvarande form behöver ersättas av nya mediepolitiska insatser som syftar till att skapa goda förutsättningar för kvalitetsjournalistik och lokalt nyhetsmeterial oavsett distribitionssätt. En utredare ska därför dels analysera behovet av mediepolitiska insatser, dels lämna förslag till nya mediepolitiska verktyg” står det i kommittédirektivet.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share