Från och med 2033 ska den tyska public service-avgiften ”Rundfunkbeitrag” inte längre finansiera FM-distribution. Det föreslår kommissionen KEF, som sköter fördelningen av avgiften.
Tidigare har målet varit att avsluta FM-sändningarna 2029. KEF konstaterar dock att det fortfarande saknas politiska beslut för att samordna övergången till DAB+. Därför föreslås extra tillskott för parallella sändningar i ytterligare några år. Kommissionen kritiserar samtidigt kostnaderna för två distributionsformer.
”Kommissionen har länge varit kritisk till de parallella sändningarna av radio och TV via olika distributionsplattformar. Därför har bidragen för marksänd distribution av radio över FM och DAB+ gradvis sänkts av kommissionen” säger KEF:s VD Tim Schönborn till Radioszene.
Bolagen får fortsätta sända på FM efter 2032, men måste då bekosta detta med omfördelningar inom sina budgetar.
De 16 medlemmarna i KEF utses av delstaterna och tar vartannat år fram ett förslag om hur hög public service-avgiften ska vara och hur den ska finansiera ARD (som består av delstaternas public service-bolag), ZDF och Deutschlandradio. KEF:s förslag måste godkännas av delstaterna. Inför nästa år vill KEF att avgiften höjs med 58 cent till 18,94 euro per månad.
Den nationella public service-radion Deutschlandradio har sedan 2018 lagt ned 40 FM-sändare. DAB+ användes förra året av 28,6 procent av befolkningen.