Tyskland: "En svart dag för radion"

Dr. Willi SteulLanseringen av digitalradiotekniken DAB+ stoppas i Tyskland.

KEF, en kommission som fördelar TV-licenspengarna, underkänner public service-bolagens planer på att starta digitala radiosändningar senare i år. Kommissionen förklarar beslutet med att ARD och Deutschlandradio inte har lyckats uppnå de kriterier som formulerades för att projektet skulle genomföras. Dessutom påpekar KEF att reklamradion i juni drog sig ur planerna.

Deutschlandradio-chefen Willi Steul (bilden) talar om ”en svart dag” för radions framtid och befarar att de digitala frekvenserna nu kommer att användas till annat än radio.

KEF har tidigare beslutat ge ARD 30 miljoner euro för digitalradio under åren 2009-2012, medan Deutschlandradio skulle få 12 miljoner euro under samma period. KEF säger nu att pengarna inte betalas ut, men att de finns tillgängliga för framtida projekt.

Bild: Bettina Fürst-Fastré/Deutschlandradio.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share

2 Comments

 1. reslfj

  Det er ikke en trist dag for radio. Ikke det mindste trist.
  Nu kan man få standardiseret et ordentligt, modene og effektivt system for den digitale broadcast radio. DAB og DAB+ er begge uhyre dårlige transmissions systemer.
  Men husk digital radio er ikke lyd, det er broadcast af en bit-stream. Denne bit-stream kan så være kodet lyd, stereo/multikanal information, trafik-meldinger, men også meget andet.
  Forskellen på en iPod og et radio apparat er ikke lyden, men udelukkende kilden hvorfra det digitale signal kommer – i real-tid via radio-signaler eller fra en fil på en lille hard-disk/flash-kort.
  Lars 🙂

 2. Roy

  Det har inte lyst ut några nationella tillstånd i Tyskland.
  Nätet måste vara utbyggt och testas av de sökande, först då vet man om det funkar och söker ett tillstånd om man är nöjd med ljudkvalitén och täckning.
  Skall vara program som EJ sändes ut i am/fm nätet.
  Detta gäller samtliga dab+ länder.
  Även i Sverige, måste testa nätet innan ansökan.
  Inget vet innan tillstånden lysts ut, då vet man antalet sökande.