Sveriges Radio: ”Oberoendet riskeras”

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Sveriges Radios VD Cilla Benkö är fortfarande kritisk till förslaget att ersätta radio- och TV-avgiften med en public service-avgift via skattsedeln.

”Vi har ända sedan public service-kommitténs förslag belv offentligt varit tydliga med att vi anser att oberoendet riskeras med en skattefinansiering av public service, därför är jag bekymrad över att förslaget nu ser ut att bli verklighet. Däremot välkomnar jag längre tillståndsperioder och att det ska tillsättas en utredning som ska se om det går att grundlagsskydda public service oberoende” säger Cilla Benkö i ett pressmeddelande från Sveriges Radio.

Regeringen utlovade vid dagens presskonferens en utredning om ett att grundlagsskydda public service. Men en sådan förändring hade behövts innan man gick över till skattefinansiering, menar Cilla Benkö.

”Vi tycker fortfarande att förändringen sker i fel ordning och går onödigt fort fram. För oberoendet är det mycket bättre att först säkra det grundlagsskydd som nu ska utredas och i väntan på det införa en teknikneutral avgift. Något Public service-utredningen slagit fast lätt skulle kunna införas. Grundlagsskyddet är oerhört viktigt för att säkra oberoendet vid ett eventuellt framtida byte av system” säger Cilla Benkö.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share