Nästa tillståndsperiod för public service blir tioårig

Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet.

Regeringen föreslår att en public service-avgift införs 1 januari 2019.

˝Public service får en stabil finansiering och stärker sitt oberoende. Samtidigt blir det enklare för alla och innebär en lägre avgift för många” säger kultur- och demokratiministern Alice Bah Kuhnke.

Avgiften blir individuell och ska ligga utanför statsbudgeten. Nästa år blir avgiften 1 308 kronor för de som tjänar mer än 13 600 kronor per månad. De som tjänar mindre betalar en reducerad avgift och de som saknar inkomst behöver inte betala alls. Från och med 2020 kommer avgiften att finnas med på inkomstdeklarationen.

Tillståndsperioderna föreslås bli åtta år, istället för nuvarande sex år. Varje tillståndsperiod ska inledas i januari ett valår. Den första perioden med det nya finansieringssystemet inleds 2020 och föreslås bli tio år lång för att komma i fas med mandatperioderna.

Riksdagens beslut om finansieringen av public service ska gälla en hel tillståndsperiod och inte som idag bara ett år. Liksom nu kommer public service-finansieringen ske via ett konto i Riksgälden. Public service-avgiften ska bara få användas till public service-verksamhet.

Regeringen föreslår också att riksdagsledamöter inte längre ska kunna sitta i styrelsen för Förvaltningsstiftelsen, som äger de tre public service-bolagen. Det blir även en utredning om att grundlagsskydda oberoendet för public service.

En proposition om den nya finansieringen utlovas i maj och ett beslut kan sedan tas i riksdagen i höst.

Mer:
Ny finansiering av public service (PDF)

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share